Mijn 3D printer

Geplaatst op

In 2016 ben ik begonnen met het bouwen van een 3D printer. 3D printen is populair en ik vind een hele interessante techniek en ontwikkeling.
Dus op internet gaan zoeken naar informatie en al snel had ik genoeg informatie, dacht ik, dat ik een 3d printer kon gaan bouwen.

Het bleek allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Op zich vind ik dat niet erg, ik vind het leuk om iets te maken en dan loop je altijd tegen onverwachte dingen aan die je niet weet of niet had verwacht. En daar leer je dan weer van.
Ik had het mijzelf een stuk makkelijke kunnen maken door een bouwpakket of een complete 3D printer te kopen.
Dat kan altijd nog vind ik, de uitdaging is zelf maken.

 

 

 

Eerste printer in aanbouw

Eerste opzet van mijn 3D printer

Beginnen

Als eerste ben ik mij gaan verdiepen in het 3D printen in het algemeen, gericht op “hobby” printen en niet op de industriële 3D printers.
Er zijn een aantal verschillende manieren van 3D printen. Printen waarbij een kunststof draad (filament) gesmolten wordt en met behulp van een “spuitkopje” bestuurd wordt is de meest voorkomende manier van “hobby” 3D printen.
Van dit printer systeem zijn zeer veel verschillende typen 3D printers in omloop.
Dit was voor mij basis voor mijn 3D printer.

Werking

Het idee achter 3D printen is het smelten van een kunststof draad. Het gesmolten kunststof op elkaar "stapelen" en op die manier een 3D model laten ontstaan. Hoe beter het "stapelen" gedaan wordt hoe beter het uiteindelijke 3d model zal zijn.
Het "stapelen" kan heel goed door een computer bestuurder systeem gedaan worden.
Deze computer kan de benodigde 3 beweging richtingen onafhankelijk van elkaar besturen. Zo kan nagenoeg elke model gemaakt worden.

Aangepast model

Aangepaste printer met een metalen frame

Eerste printer

Mijn eerste idee was om het frame van hout te maken, dat leek mij goed genoeg voor het frame
Daar kwam ik snel van terug toen ik met de bouw ervan begon.
Het frame was te slap en de bewegingen zijn te onnauwkeurig. Hier kwam ik in 2017 op terug en heb ik bij mijn mijn nieuwe printer het frame wel van MDF gemaakt wat prima werkt.
Mijn eerste frame was niet goed bedacht, ik had te weinig ervaring met 3D printen toen.

Nadat ik een aluminium frame had bedacht en had uitgewerkt ben ik deze gaan maken.
Dit was het meeste werk, veel draai en freeswerk en langzaam aan begon het frame vorm te krijgen.
Leuk was het om de stappenmotoren, geleidingen en alle andere delen te monteren en de printer op te bouwen. Uiteindelijk werkte alles, de tafel waarop geprint moest worden bewoog in alle richtingen. De extruder en de hot-end werkte en het was tijd om te gaan printen.
Het moeilijkste moest toen nog komen, wat ik op dat moment nog niet wist.

En dan 3D printen

Er komt en moment dat een eerste print gemaakt moet worden, dit is nog wel test en uitprobeer fase, maar wel spannend om te doen. Er ging heel veel mis en veel lukte niet tijdens deze eerste print testen. Op deze manier leerde ik wel de in en outs van 3D printen kennen, stapje voor stapje begon ik het 3D printen onder de knie te krijgen en lukte het soms om iets te printen.
Wat mijn veel tijd koste was het opzoeken van een probleem op internet. Ik wist wat er niet goed ging, maar hoe heet dat en waar moet ik op zoeken. Op internet is zeer veel te vinden over 3D printen en ook over allerlei problemen die zich voordoen.
1 van de grootste problemen die op dat moment speelden was dat mijn hoogte verstelling te onnauwkeurig was.
Een 3D printer print lage voor laagje op elkaar. Deze lagen zijn ongeveer 0,2 tot 0,5 mm dik, soms nog dunner. Deze hoogte te onstabiel is worden de lagen niet goed op elkaar geprint.
Toen ik dit begreep heb ik een grote aanpassing aan de hoogte verstelling gedaan, zodat er een zeer stabiel en nauwkeurig systeem ontstond.
Na deze aanpassing ging mijn 3D printer het opeens echt doen. Het lukte om onderdelen te printen en de printer beter af te stellen, met als resultaat dat de 3D printer het zeer goed doet.

Eerste print

Eerste test print

Test print

Test prints

Test prints

3d-printer-2017

Project 2 opnieuw bouwen

Opnieuw bouwen maar nu met ervaring

Na een tijdje was ik toch niet echt tevreden met de print resultaten van de door mijn gemaakte printer.
Op mijn zoektocht naar verbeteringen kwam ik een heel interessant project tegen van een zelfbouw printer.
Deze printer had als basis de "prusa" 3D printer. Een populaire printer die een hoge kwaliteit van printen heeft. Er zijn heel veel afgeleide van deze printer gemaakt, maar het basis princiep blijft steeds gelijk.

Ik ben deze printer gaan bouwen volgens het project dat op internet stond. Echter tijdens het bouwen kwam ik vele verbeter punten tegen.  Nadat ik de printer had gebouwd en hij werkte prima, ben ik heb  de printer nogmaals gaan bouwen maar dan met mijn verbeteringen meegenomen in het ontwerp.
Ik heb nu een zeer stabiele en goed werkende printer. Ik ben zeer tevreden met het resultaat en de print kwaliteit van mijn gebouwde printer. Wil je informatie over deze printer, laat maar weten.